Jalousi

Det kan opstå rigtig meget jalousi på kryds og tværs, når ens mor eller far får en ny kæreste. Og endnu mere, hvis den nye kæreste også har børn.
Tag eksemplet med en far og hans datter, Laura på 8 år, der flytter sammen med fars nye kæreste Louise og hendes lille datter, Emilie på 3 år.
Laura har altid haft en godt forhold til sin far. Også efter hendes far og mor blev skilt. Når Laura var hos sin far fik hun tit lov at sove i hans seng. Det var så hyggeligt og så lå de og grinede og pjattede inden hun skulle sove om aftenen. Det elskede Laura.
Emilies forældre blev skilt da hun var helt lille. Hun ser ikke sin far så meget fordi han bor i udlandet.
Laura kan godt lide både Louise og Emilie. Der er bare mange ting, der er blevet rigtig svære efter hendes far er flyttet sammen med Louise. Laura synes fx, det er rigtig svært at hun ikke må sove i sin fars seng mere. Bare fordi Louise skal sove der. Laura synes, at Louise bare kan sove på sofaen engang imellem. Det synes far og Louise ikke. Til gengæld sover Emilie nogen gange hos dem. Laura tør ikke spørge, hvorfor Emilie må sove der, men hun hørte engang far og Louise talte om, at Emilie nogen gange får mareridt, og det er derfor, hun kommer ind til dem om natten. Det lød som om, at både far og Louise synes, det er ok. Det synes Laura ikke! Hun kan ikke forstå, der skal være forskel.Laura synes også det er svært, når hun skal hjem til sin mor. Ikke fordi hun ikke vil hjem til sin mor, men fordi Emilie bliver hos sin mor og hos Lauras far. Laura tænker på, hvordan hendes far mon er overfor Emilie, når hun ikke er der. Griner de mon meget sammen, hjælper han hende med at få sko på om morgenen og gynger han hende mon ude i haven. Laura kan ikke rigtig lide at tænke på det – hun kan mærke, hun får lidt ondt i maven, når hun tænker på det.

Ovenstående eksempel er bare et lille udpluk fra et skilsmissebarns hverdag. Der kan være rigtig mange ting på spil for sådan en lille pige. Det kan fx vise sig ved, at  hun har svært ved at koncentrere sig i skolen, mister lysten til at være sammen med veninderne eller begynde at lyve.
Det er rigtig vigtigt, at Laura bliver set at sin far og, at de får sig en snak omkring, det der foregår. Det er meget svært for en lille pige, pludselig at blive valgt fra til fordel for en ny kæreste. Laura har måske ikke rigtig nogen at tale med det om. Hun tør ikke tale med sin far fordi hun er bange for at gøre ham ked af det. Hun tør heller ikke sige det til sin mor fordi hun ikke vil sladre om sin far, og hun kan heller ikke rigtig lide at nævne Louise og Emilie overfor sin mor – hun har på fornemmelsen, at hendes mor bliver ked af det, når hun taler om dem. Så hun er helt klemt mellem de voksne.Det vil være rigtig godt, hvis Lauras far kunne bruge tid alene med Laura. Det behøver ikke være flere dage eller uger. Bare ind i mellem. En tur i skoven bare de to eller putte hende tidligt nok om aftenen, til at der er tid til, at de kan tale lidt. Jo mere tid, de har på tomandshånd, desto mere vil Laura nok turde åbne sig og sige nogle af de ting, der er svære. Nogle gange kan det løses ved, at de voksne er opmærksomme på børnene og får nogle gode snakke om, hvad det er, der sker. Andre gange er det alt for svært at se, hvad det er der sker fordi man står midt i det hele, og ikke kan danne sig et overblik over situationen. I sådanne situationer vil det være gavnligt med familieterapi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cathrine Lønborg Andersen

Jeg hedder Cathrine Lønborg Andersen, er 43 år og lever i en sammenbragt familie. Jeg er mor til to piger på henholdsvis 8 og 13 år samt til en dreng på knapt 2 år. Derudover har jeg to papdøtre på henholdsvis 12 og 16 år. Mine to piger har jeg med min eks, og min søn har jeg sammen med min mand.

Skriv et svar